Несебър
Кметът на Несебър се срещна с директори на училища
TразмерT

Кметът на Община Несебър Николай Димитров се срещна с директорите  на ПГТ „Иван Вазов“ - инж. Славчо Станелов  и  СУ „Любен Каравелов“- Тодорка Желязкова.

Целта на срещата бе да се обсъди готовността на училищата и мерките, които общината предприема, за да  се осигури необходимата на учебните заведения база за преминаване на  едносменен режим на обучение.

Във връзка с прилагане на нормативната уредба и след гласуване на закона за предучилищно и училищно образование през 2016 година се прие, че учениците трябва да преминат на едносменен режим на обучение. За Община Несебър това са двете най-големи училища на нейната територия - ПГТ „Иван Вазов“ и СУ „Любен Каравелов“.

На срещата на кмета  Димитров с директорите бе уточнено, че за разширяване на базата  на СУ „Любен Каравелов“  с нова сграда  вече има  изготвен  подробен устройствен план. Новият план е внесен в Министерството на културата и се чака съгласуване с НИНКН, тъй като  предвидената сграда ще бъде разположена в санитарно-охранителната зона на  Несебър.  Заложени  са средства за изготвяне на работния проект  и той ще стартира след приемане на ПУП-а. Общината и училището изготвят и резервен  план за преустройство на съществуващата база и подсигуряване на допълнителни помещения за учениците от първи до четвърти клас. Така децата в начален етап на обучение ще преминат на едносменен режим. В допълнение,  след приключване на учебната година за най-малките, Община Несебър започва саниране на училището.

По отношение на ПГТ „Иван Вазов“ бе уточнено, че обсъжданите на по-ранен етап варианти за разширение и надстрояване  на съществуващата постройка ще дебалансират учебния процес. Затова кметът Николай Димитров и директорът инж.Славчо Станелов са приели единно решение, което ще бъде предложено за гласуване в Общинския съвет, да се закупи съседният на училището парцел. Това ще доведе до  окрупняване на  терена. Върху него ще се проектира нова учебна сграда, съобразена с изискванията и стандартите на модерното съвременно образование.

Занапред приема в професионалната гимназия ще бъде съгласуван с работодателите в туризма, което предполага откриване на нови специалности и паралелки към училището. В тази връзка новата учебна сграда е крайно необходима, за да се постигнат изискванията и задоволят  нуждите на отрасъла.

В по-дългосрочен план се предвижда постепенно преминаване към колежанска форма на обучение, която ще осигури така необходимите на туризма високо квалифицирани кадри.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Включиха Несебър в медийна кампания на ЮНЕСКО
Несебърски таланти спечелиха Гран при на международен фестивал
Министър Ангелкова за изгонените израелски туристи: Подобни случаи влияят на нашия имидж
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.