Бургас
Изтеглят рискови партиди на лекарство за очи
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Заповед за блокиране и изтегляне на рискови партиди от лекарствен продукт за лечение на очни заболявания издаде Изпълнителната агенция по лекарствата.  Писмото е получено в Регионалната здравна инспекция в Бургас преди ден.

         Лекарството е Ozurdex 700 mgs Intravitreal Implant (Dexamethasone). Установено е, че определени партиди от него не съответстват с изискванията, отнасящи се към II степен на риска за здравето. Смята се, че тези несъответствия могат да предизвикат заболяване или липса на очакван ефект от лечението. Затова е разпоредено въпросните партиди да се блокират и изтеглят от всички аптеки, дрогерии, складове за търговия на едро и лечебни заведения, които разполагат с такива.

         Активното вещество в продукта е дексаметазон, което принадлежи към групата на кортикостероиди. Използва се за лечение на възрастни пациенти със загуба на зрение, вследствие на специфични причини. Една от тях е диабетен оток на макулата - област на ретината, по-конкретно светлочувствителния слой в задната част на окото. Състоянието често засяга хора с диабет. Подуване на макулата може да причини и запушване на вени в окото, което също води до загуба на зрение. Лекарството се прилага и в случай на възпаление на задната част на окото, вследствие на което зрението отслабва и се появяват плаващи мътнини, като черни точки или тънки линии, движещи се през зрителното поле, сочат показанията на продукта.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.