Бургас
Изтеглят рискови партиди на лекарство за очи
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Заповед за блокиране и изтегляне на рискови партиди от лекарствен продукт за лечение на очни заболявания издаде Изпълнителната агенция по лекарствата.  Писмото е получено в Регионалната здравна инспекция в Бургас преди ден.

         Лекарството е Ozurdex 700 mgs Intravitreal Implant (Dexamethasone). Установено е, че определени партиди от него не съответстват с изискванията, отнасящи се към II степен на риска за здравето. Смята се, че тези несъответствия могат да предизвикат заболяване или липса на очакван ефект от лечението. Затова е разпоредено въпросните партиди да се блокират и изтеглят от всички аптеки, дрогерии, складове за търговия на едро и лечебни заведения, които разполагат с такива.

         Активното вещество в продукта е дексаметазон, което принадлежи към групата на кортикостероиди. Използва се за лечение на възрастни пациенти със загуба на зрение, вследствие на специфични причини. Една от тях е диабетен оток на макулата - област на ретината, по-конкретно светлочувствителния слой в задната част на окото. Състоянието често засяга хора с диабет. Подуване на макулата може да причини и запушване на вени в окото, което също води до загуба на зрение. Лекарството се прилага и в случай на възпаление на задната част на окото, вследствие на което зрението отслабва и се появяват плаващи мътнини, като черни точки или тънки линии, движещи се през зрителното поле, сочат показанията на продукта.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.