Бургас
Изчезна популярно лекарство за защита на сърцето
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Едно от най-популярните лекарства за профилактика на сърдечно-съдови заболявания изчезна от аптеките в Бургас. Става дума за „Аспирин Протект“. „Обикаляме, питаме, но не можем да го намерим. Навсякъде ни казват, че нямат, нямало и в складовете“, жалват се пациенти.

         Лекарството е важно, тъй като се използва като част от терапията при прекаран инфаркт, стенокардия и за „разреждане“ на кръвта след някои операции с цел предотвратяване образуването на кръвни съсиреци – тромби. Оказва се, че полза от обикалянето по аптеките няма, тъй като се касае за повсеместен проблем, свързан с производството на медикамента. И ако тук-там е имало останали опаковки, сега е невъзможно да се открият. „Нямаме зареждане от няколко месеца. Не се предлага от складовете на едро, тъй като  се правят преустройства и производството му временно е спряно“, уведоми фармацевт от бургаска аптека.

         От Българския фармацевтичен съюз поясниха, че става дума за временен проблем с „Аспирин протект“ и в случая не е изтекло разрешението му за употреба, нито е прекратен вносът му по принцип. Правело се преустройство в заводите на производителя му, поради което имало временни затруднения с производството. Това засягало както България, така и другите страни, където лекарството се изнася. Компанията-производител „Байер" била уведомила с писмо аптеките.

         Добрата новина е, че има алтернативни медикаменти, които да се ползват от пациентите. „Има такива – със същото количество активно вещество и те са налични“, обясниха от аптеките. 

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.