Бургас
Изчезна популярно лекарство за защита на сърцето
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Едно от най-популярните лекарства за профилактика на сърдечно-съдови заболявания изчезна от аптеките в Бургас. Става дума за „Аспирин Протект“. „Обикаляме, питаме, но не можем да го намерим. Навсякъде ни казват, че нямат, нямало и в складовете“, жалват се пациенти.

         Лекарството е важно, тъй като се използва като част от терапията при прекаран инфаркт, стенокардия и за „разреждане“ на кръвта след някои операции с цел предотвратяване образуването на кръвни съсиреци – тромби. Оказва се, че полза от обикалянето по аптеките няма, тъй като се касае за повсеместен проблем, свързан с производството на медикамента. И ако тук-там е имало останали опаковки, сега е невъзможно да се открият. „Нямаме зареждане от няколко месеца. Не се предлага от складовете на едро, тъй като  се правят преустройства и производството му временно е спряно“, уведоми фармацевт от бургаска аптека.

         От Българския фармацевтичен съюз поясниха, че става дума за временен проблем с „Аспирин протект“ и в случая не е изтекло разрешението му за употреба, нито е прекратен вносът му по принцип. Правело се преустройство в заводите на производителя му, поради което имало временни затруднения с производството. Това засягало както България, така и другите страни, където лекарството се изнася. Компанията-производител „Байер" била уведомила с писмо аптеките.

         Добрата новина е, че има алтернативни медикаменти, които да се ползват от пациентите. „Има такива – със същото количество активно вещество и те са налични“, обясниха от аптеките. 

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.