Събеседник
Хубаво е, че ГЕРБ имат самочувствие за четвърти мандат, но той няма да е полезен за бургазлии
TразмерT

-Г-н Господинов, в каква кондиция е БСП-Бургас за предстоящия местен вот?

- Може и да прозвучи нескромно, но е в изключително добра кондиция. Аз като човек, който е минал през цялата йерархия и имам визията от няколко избора казвам, че изключително е добра кондицията, изключително е желанието на нашите кандидати. Членовете ни са с надежда, стъпвайки на база европейските избори. На тях постигнахме един добър резултат, въпреки че  не спечелихме. Ние играхме за победа и резултатът е много добър и добра основа за предстоящите местни избори.

- Да, но европейските избори нямат нищо общо с местните, които са вид мажоритарен вот и не може автоматично да се пренасят резултати?

- Така е, интересът към местните избори е голям, защото всеки вижда своите проблеми и решаването им именно в тези избори. Надяваме се на добра избирателна активност и хората да излязат да гласуват, за да бъдат решени проблемите от тяхното ежедневие - нещо, което не виждаме да се случва вече трети мандат от управлението на ГЕРБ. По-голяма част от обществеността се убеди в това, което могат да направят управляващите и е крайно време представителите на ГЕРБ да излязат и да кажат не какво ще направят, а защо не го направиха през изминалите три мандата.

И ние сме имали кмет три мандата. Бургас не е имал кмет за четвърти мандат. Изключително е арогантното държание на сегашния кмет и липсата на чуваемост какво искат гражданите. Той  провъзгласи  своеобразната победа, като каза името на следващия кмет и посочи себе си без да се съобразява с желанието на хората. 

- В публичното пространство БСП стои свито и не прави кампания, като че ли нямате амбиции за този вот едва ли не?

- Възможно е да изглежда така на фона на нашия опонент, който управлява чрез пиар. Не е тайна за никого добрият му пиар, но само с него не може да се управлява. Общината се ръководи в стил: „Хляб и зрелища“, като хлябът намалява. Виждаме едни зрелища, неглижират се трети мандат кварталите и съставните селища. Работи се само в центъра и то в разрез със Закона за устройство на територията.  Многократно сме говорили и преди година и половина обърнахме внимание при реконструкция на улиците в центъра, че там самият проект и изпълнението  е в разрез със ЗУТ. Не може да се прави цялостна реконструкция на улицата и тротоарите да са  широки между 60 и 80 см. Попитахме за кого са предназначени тези тесни тротоари, от общината не ни отговориха. Бургазлии в момента не могат да се разминат и да вървят, те са нефункционални и това са улици, които се намират на 100 метра от Община Бургас.

Работи се предимно с пиар, като се забравят основни проблеми в града.

През март представихме визията ни за подобряване на транспортната схема, като алармирахме, че ще настъпи хаос в пика на сезона. Хаосът го изживяхме и това, за което се случи се дължи на организацията на движение. Говорихме и за оргинизацията по светофарите  на Билкова аптека и на Новата поща. Сега сме в началото на учебната година и преди две години алармирахме за хаоса. Сега имаме още седем дни  до  стартиране на годината и се надяваме този път Общината да има предвид безопасността на учениците.

- Вече  двама кандидати за кмет заявиха публично, че БСП е в уговорка с ГЕРБ за предстоящия местен вот и затова не правите кампания.

- Това потвърждава думите ми, че силните резултати на европейския вот притесниха нашите опоненти. Ние доказахме, че сме единствената алтернатива и го показахме с резултатите на евроизборите. Ние сме втора политическа сила с претенции за управление на града. Гласовете, които направихме в населените места са добри, от 10 години за първи път ние имаме кандидати за кметове във всички населени места. Структурата е в кондиция.

- Във вашата листа обаче се виждат повече партийни кадри, липсват изявени личности и хора от групите за натиск, както сега е модерно да се говори?

- Спорен е въпросът за тях.

- Те водят много гласоподаватели след себе си...

- Днес имаме заседание на Общинския съвет, на него ще утвърдим коалиционните ни партньори и гражданската квота. Имаме надежди в  тях. Хората, от които очакваме гласове извън партийните. Ще толерираме преференциална кампания, както на партийните ни членове, така и на гражданската квота. Те са членовете, които ще ни донесат допълнителните гласове. Посланията, които имахме и работата на общинските съветници през тези две години...

- Вие останахте без такива почти...

- Да, но трябва да погледнем броя и работата им в Общинския съвет, това че има определен брой не говори за качеството на  работа.

- Техните докладни и качеството им не бе високоефективно.

- С техните питания и докладни ние искахме трибуна на въпросите, които поставяха хората. В нашите докладни и питания никой не може да се усъмни за лобиране, а за решаване на проблемите на хората и то от крайните квартали. Тези, които бяха забравени. Голяма част са свързани с безопасността и организация на транспорта в града. Акцентите  бяха поставени много вярно и припознати от различни асоциации, както от таксиметрови шофьори и браншови организации. Показахме, че можем да бъдем алтернатива.

- Каква е програмата максимум за общински съветници, която си поставяте?

- Минимум осем, като мисля, че 13 е добра бройка и е  реално постижима. Големи надежди възлагаме на гражданската квота и там ще има разместване със сигурност.

- Акцентите, които си поставяте в програмата и с какво ще агитирате, че сте алтернативата на сегашното управление?

- Ще имаме време да представим програмата. Във втората ще приемем и платформата на ОбС на БСП.

- Николай Тишев ли беше единственият възможен вариант за кандидат-кмет на Бургас?

- Имаше различни предложения, ние си дадохме две години за това да се концентрираме върху кандидата ни за кмет. Истина е, че срещу този кмет няма много желаещи, които да са готови да направят  нормална кампания. Това, което можем да дадем на бургазлии е, че ще имаме много аргументирана кампания с оглед на това да кажем каква е алтернативата на сегашното управление. Николай Тишев е една много добра кандидатура заради това, че е разпознаваема фигура вътре в партията и извън нея. Човек с партиен и административен опит. Аз като председател съм поставил изисквания и мога да се доверя, че ще имаме една истинска битка, ще имаме човек, който ще влезе в кампанията за победа и няма да го пречупят по средата, защото отговорността за кампанията е моя. Аз съм председател на общинска структура и на предизборен щаб и за мен е важно да имаме кандидат,  който ще даде сто процента от себе си.

- Нямате ли усещането, че тази битка е решена?

- Опитите да ни внесат скандали отвътре като уговорен мач е страхът от това, което престои. Тези управлящи направиха каквото можаха през първия и втория мандат. Третият мандат виждаме загуба на време. Тези мнозинства  от 28 и 29 съветници в два последователни мандата им дадоха възможност без съобразяване с общественото мнение да взимат решения по изключително важни въпроси, които касаят бургазлии. Това се случи и с транспортната схема и нежеланието да се включват бургазлии в обществените обсъждания в решаване на важни въпроси, липсата на социална чувствителност  ще им изиграе лоша шега. Гражданите трябва да бъдат включвани в дебат. Хубаво е, че имат самочувствие за четвърти мандат, но той няма да е полезен за бургазлии.

- Кое е онова, което ще ви отличава от останалите кандидати?

- Желанието ни да включим хората в следващото управление. Ще намерим начин да ги направим съпричастни към взимането на важни решения. Липсва прозрачност и елемент на граждански контрол върху тях, много неща се направиха в ущърб на града и се крият зад решенията на Общинския съвет.

- Да, но така на един кмет е по-удобно да управлява, не му се налага да влиза в колаборации и зависимости от различни групи, зад които могат да стоят и бизнес интереси?

- Разбира се. Но липсва контрол и реални обществени обсъждания и ще настояваме да се премахне формализма на сегашните.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.