Айтос
„Генгера” в Айтос привлича с възрожденски уют и хубава кухня
TразмерT

Нов тип туристически турове за чужденци организира управителят Любомир Татаров

Росен ТОПКАРОВ

Етнографският комплекс „Генгер” в град Айтос е сред топ дестинациите в областта, интересът към които не стихва. Това е една от емблемите на града с безспорен авторитет от страна на стотиците чуждестранни гости, които идват, за да се запознаят отблизо с културата и бита на българите по време на Възраждането.

За айтозлии комплексът до градския парк „Славеева река” е място за отмора, разходки и среща с приятели. Традиционно повече хора тук се събират през почивните дни, а петък и събота в механата трудно се намират места, защото това е единственото място в Айтос с музика на живо. „Генгера” привлича туристите с неподправен възрожденски стил, напомнящ този на „Етър”-а в Габрово, но и с непреходния дух и сила на айтозлии. Това забелязва Любомир Татаров, който е управител на комплекса от месец април тази година. Преди това Татаров управлява различни банкови институции в града. Като кореняк айтозлия приема присърце ангажиментите си като ръководител на комплекса и много скоро след влизането си в длъжност започва с подобренията. За кратко време е подобрен сградният фонд на  комплекса, оградата, настилките, покрива на винарната и ред други по-леки ремонти. Всичко се случва не без помощта на общината, която прави всичко възможно „Генгера” да запази автентичния си вид като едновременно с това става все по-атрактивен за посетителите.

 Новият управител организира туристически турове за чужденци в комплекса. През летния сезон от тук минават стотици руснаци, германци и изобщо хора от цял свят. „Посрещаме ги с питка със сирене и кашкавал. След това им даваме възможност да се запознаят отблизо с работата в различните ателиета. Който желае, може да се пробва да направи ваза при грънчаря, да сплете кошница при кошничаря, или сам да си замеси пита.” – казва Любомир Татаров. Групите дегустират вина от региона и традиционни български ястия, имат възможност да се снимат с български народни носии, а преди да си тръгнат пият от кафето на „Генгера”, направено по тайна рецепта и както казват, „печено” на пясък.

 Едни от най-любопитните гости на комплекса са децата. Те често се спират пред входа на някое ателие и с интерес наблюдават как от сръчните ръце на някой занаятчия се ражда дърворезба или сувенир, които може да си купите за спомен. Най-малките разглеждат занаятчийските инструменти, къщата музей или грънчарските изделия, научават нещо от историята на Айтос и характерните неща за бита на местните през Възраждането. Тук всеки има възможността да се запознае с медникарския занаят и да научи много полезна информация.


 Управителят на Етнографския комплекс Любомир Татаров ни сподели, че бургазлии масово идват през уикенда. Привлича ги най-вече традиционно обзаведената българска механата и вкусните гозби в нея. Запазената кулинарна марка на „Генгера“ са свинският шашлик, пилешко месо на сач със зеленчуци, чобан салата и домашно приготвени пърленки. През почивните дни има музика на живо, а големият лист от бели и червени вина включва и такива с марката „Генгер”. Истината е, че етнографският комплекс си заслужава да бъде посетен. Много често неговите гости идват за малко, но погълнати от местния уют и гостоприемство, остават до следващия ден. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Учениците от Айтос имаха писателски часове
300 фиданки бяха залесени в парк "Славеева река"
ВиК подменя старите тръби на „Станционна" и „Васил Левски" в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.