Бургас
Гастроентеролог от УМБАЛ Бургас ще преглежда безплатно през ноември
TразмерT

Специалист-гастроентеролог от УМБАЛ Бургас организира кампания, посветена на здравето на храносмилателната система. През ноември д-р Силвена Цветанова отделя дни, в които ще преглежда безплатно пациенти с определени оплаквания. Това са: рефлукс (по-известен като „киселини“), болки в стомаха, проблеми с черния дроб. Хората, които често консумират храна с изкуствени съставки и алкохол, също могат да се запишат за консултациите. Добре е да носят изследвания – напр. обикновена кръвна картина и чернодробни изследвания, ако имат правени такива, обясни д-р Цветанова.

Прегледите ще се извършват в медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“, който се намира до Спешно отделение. Предварителното записване е задължително и се извършва на тел. 0879 545082 и 056 816454 всеки работен ден между 11 и 13 часа.

Д-р Цветанова е участвала в проучвания, свързани със съвременния живот и начин на хранене. Те доказват, че в последните години гастроентерологичните заболявания се увеличават. Причините са свързани най-вече с начина на хранене и неясните и изкуствени съставки в храната. Доскоро се е смятало, че от чернодробни проблеми са застрашени хората, които злоупотребяват с алкохола и консумират мазни храни, но проучванията доказват, че това не е така. Диабетиците, както и хората с високо кръвно, също са застрашени от чернодробни проблеми.

Ноември е месецът, в който Световната здравна организация е посветила дни на различни заболявания, пряко свързани с начина на хранене. На 14 ноември е Световният ден за борба с диабета, а на 18 ноември – Световният ден за борба с онкологичните заболявания. Последната седмица на ноември е посветена на борбата със затлъстяването. Специалистите-гастроентеролози са категорични, че ако едно заболяване бъде открито навреме, то може да се излекува без никакви последствия. И обратно – дълго неглижираните проблеми със стомашно-чревния тракт могат да доведат до язва и рак.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.