Събеседник
Фотографията от едно натискане на копчето се превърна в изкуство
TразмерT

Димитър Георгиев е роден в Бургас. Завършил е НУМСКИ „Проф. Панчо Владигеров" в родния си град. Учи и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. От там има две дипломи – за завършена бакалавърска степен по специалността „Педагогика на обучението по музика" и „Изпълнителско изкуство" с кларинет, в момента завършва магистърска степен по фотография.

Той се е запалил по фотографията от дете. Още помни как ходил на Дунава да снима с аналогов фотоапарат слънчевото затъмнение през 1999 година.

Димитър Георгиев свири на саксофон, пиано и кларинет в различни държави, между които Федерална република Германия и в емирство Дубай, част от Обединените арабски емирства.

От 2008 година живее и работи в Германия, където преподава пиано, кларинет и саксофон, диригент на два Биг бенд оркестъра.

Той подреди самостоятелна фотографска изложба в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" на улица „Булаир" № 10. Тя може да бъде разгледана до 5-и август.

 

- Вие сте музикант. Какво Ви провокира да започнете да снимате?

- Исках да запечатам нещата, които виждам и да останат съхранени за дълго време. Така започнах и постепенно си купих по-хубава камера, обиколих различни места по света, където има много интересни неща, които аз виждах за първи път. Така започнах все повече да снимам и така фотографията от просто натискане на копчето и снимка за спомен се превърна в изкуство.

- В настоящата изложба се виждат детайли от различни сгради от градовете, които сте посетил през годините. Снимате основно детайл. Какво Ви провокира да акцентирате на тази част?

- За мен и малките неща са важни. Детайлите често са неща, които хората не виждат и по този начин искам да ги покажа на по-широк кръг.

- Как съчетавате музиката с фотографията и какво музикално има във Вашите картини?

- Паралелно се случват нещата. Четири дни в седмицата се занимавам с музика, а останалите три дни - с фотография.

На практика не остава ден, в който да си почивам. Винаги правя нещо или свързано с музиката, или излизам да снимам, или обработвам снимки на комптъра.

- Музиката е Ваша професия. Смятате ли и с фотография да се занимавате професионално?

- В момента завършвам специалност „Фотография". Ще бъда магистър-фотограф след няколко месеца и смятам и с фотографията да се занимавам професионално.

- Всяко лято се връщате в родния Бургас. Успяхте ли вече да уловите с камерата си детайли, които ще покажете в изложба в Германия?

-  Да, успях. Снимах някои неща на пристанището и на Солниците.

- Кое Ви провокира не само да запечатате детайла, но и след това да изберете и подредите в изложба фотографиите си? Много хора снимат, но трудно събират смелост да покажат заснетото.

- Една изложба е нещо много повече от това да качиш снимките, които си направил в сайта. Във виртуалното пространство могат да ги видят повече хора, това е така. Но впечатлението, което човек придобива от една изложба е различно. Много по-въздействащо е да видиш снимките подредени в зала, отколкото на екрана на телефона си или на лаптопа си. Много хора харесват фотографията, която си видели в социалната мрежа например, но това е моментен факт. Като видят след това още десет и вече са забравили първоначално видяното и кой е авторът на снимката.

- Когато снимате или обработвате кадрите, има ли музика, която предпочитате да слушате?

- Не. По принцип, когато работя на компютъра и трябва да съм съсредоточен, не слушам музика. Тя ме разсейва. Когато слушам музика, я слушам по различен начин. Вслушвам се в мелодията, в хармонията, на какви инструменти е изпълнена песента или композицията. Ако правя нещо, при което не трябва да съм концентрирам, тогава си пускам музика.

- Завършил сте класическа музика. Какво предпочитате да свирите пред публика?

- През последните години така се случва, че свиря предимно популярни стилове - соул, пънк, поп музика.

Свирим различна музика, според това с кои колеги имаме съвместни участия. Често свиря и соло на саксофон. Имам няколко концерта, в които сме изпълнявали класическа музика на българска фолклорна основа.

- Как реагират немците, когато слушат обработен български фолклор?

- Имаше много позитивни реакции, когато свирих пред немската музика обработен български фолклор. За тях е интересно, когато могат да чуят нещо различно.

- Защо избрахте да живеете и да се реализирате в Германия?

- Първоначално ми предложиха договор за 6 месеца и сред като той изтече, получихме предложение за друг договор. Започна все повече да ми харесва там и затова реших да остана там. В началото живеех между Хановер и Хамбург. И впоследствие избрах Хамбург като място за живеене.

Свиря с музиканти от цял свят - от Германия, от Колумбия, от Полша. Но като цяло преобладават немските музиканти.

В началото свирих предимно с български музиканти, но сега свиря основно с музиканти от различни точки.

- С някои от Вашите съученици, с които сте учили в НУМСИ в Бургас, работили ли сте по съвместни проекти, или те са се реализирали в друга, различна от музикалната, област?

- Поддържаме връзка. С много от моите съученици се срещаме почти всяко лято, но заедно не сме правили съвместни проекти. Повечето от тях се занимават с музика - една част са в Бургас или в София, други са в чужбина. Сред моите съученици е и диригентът Левон Манукян. Някои от моите съученици вече са преподаватели в училището, което сме завършили, някои свирят в бургаския Духов оркестър.

- Колко е вярна поговорката, че „музикант къща не храни“?

- По-скоро не е вярна. Това зависи от човека. Няма значение какво работиш, ако не даваш всичко от себе си и не се опитваш да правиш всичко, което е необходимо, за да си намериш работа.

- Когато сте във ваканция и сте в Бургас, посягате ли към инструментите?

- Когато съм си в Бургас, предимно почивам. През останалото време нямам тази възможност и затова когато съм тук се опитвам максимално да релаксирам. Но за сметка на това не спирам да снимам, защото тя ми дава по друг начин възможност да се откъсна от ежедневието и от това, което правя през останалата част от годината. Чрез фотографията излизам навън и съчетавам разходката със снимането.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.