Бизнес
Есента – труден сезон за намиране на работа
TразмерT

Извън програмите, есента, според експертите в пазара на труда, е най-трудният период за Бургас и областта, защото най-малко са възможностите за намиране на работа. Това е още едно от доказателствата, че сезонната заетост доминира, предвид излаза на Черно море и големите възможности за развиване на туризма, който за съжаление продължава да е активен само няколко месеца в годината.

Увеличава се броят на жените, които са на борсата. Те са близо 60% от всички регистрирани безработни. Расте и броят на младежите до 29 години.  Що се отнася до образователния ценз най-много  - 48 % са хората със средно образование, което е още едно доказателство, че това са освободени от временната трудова заетост хора, работили на различни позиции в летните курорти. Следват 27.5% висшисти, регистрирани като безработни. Най-малко са хората с основно и по-ниско образование, които си търсят работа.

 

Работните места

 

 Предлаганите в момента свободни работни места са основно в сферата на строителството, търговията и транспорта.

Традиционно общинският превозвач „Бургасбус“ продължава да търси както шофьори, така и монтьори и други служители.

Перманентно се търсят около 30 души в сферата на здравеопазването, като най-многото незаетите  места са в „Бърза помощ“.

Продължават да липсват около 300 шивачки  и близо 100 работници за сглобяване на детайли за автомобилостроенето. Търсенето продължава вече повече от два месеца. „Никой няма да реши от Бургас да тръгне за Руен и околните населени места, където обикновено се намират шивашките цехове и да работи на това отгоре на смени. Факт е, че продължава търсенето на такива специалисти“, допълва картината Живко Янакиев, шеф на Бюрото по труда в Бургас.

Извън тези работни места още се търсят хора за пакетировачи, общи работници, продавач-консултанти, хора за електронна търговия.

Продължава  приемът на заявления по проект „ Родители в заетост“. Услугата „детегледач“ се  предоставя за деца от 0 до 5 години, които не посещават детски ясли, градини и предучилищни групи на заети родители, както и на многодетни семейства с деца от 0 до 12 години. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Банковите такси за преводи в чужбина поевтиняват
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.