Айтос
Айтоски политик с предложение за по-справедлива избирателна система
TразмерT

Здравко Манев е една от личностите на Айтос, знаково свързана с местните политически процеси след промените през 1989 година. Социалдемократ по дух и политическа принадлежност, Манев никога не е бил водач в партийни листи, никога не е бил на избираемо място в тях, и никога не е бил избиран на местни, парламентарни и всякакви други избори. Но като човек, който отблизо следи развитието на политическата система, като рационализатор и особено кадърен техничар, винаги е искал политиката да бъде добре работещ механизъм, който да служи на хората.

28-та годишнина от 10 ноември 1989 г. беше добър повод да се срещнем със Здравко Манев - айтозлията, който не превърна политическата си ангажираност в кариера. Днес Манев, като всеки демократично мислещ човек, се интересува от възможностите за промяна на избирателната система. Отделил е много от свободното си време, за да докаже, че мажоритарната избирателна система не е работещ вариант за България.

Като алтернатива на мажоритарната система в два тура /един от въпросите в референдума/, айтозлията предлага пропорционална избирателна система в два тура. "Нещо, за което може и да са се сетили "най-светлите" политически умове, но за което няма гласност", коментира с усмивка айтозлията, без претенциите да е "откривател".

Предвид дългогодишния си опит, Манев разработил идеята в детайли, подчинявайки я на седем важни цели т.е., на всичко онова, което искат българските избиратели. Първата от тях е -  всеки гласуващ да е представен в Парламента. Втората цел, която преследва рационализаторът е, никоя политическа партия да не ползва незаслужени гласове. Разпределянето на сложността в два тура да дава възможност на избирателя да влияе и при формирането на следизборните коалиции, настоява още Здравко Манев. Той е категоричен, че тази система дава по-големи шансове за избор на независими кандидати, ако те наистина са доказани личности.

"Избирателят, който знае каква политика иска - лява или дясна, и я избира на първи тур, ще има право да я избере и на втори тур, съобразявайки се с идеологията на партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентовата бариера. Що се отнася до купувачите на гласове -  ще им е трудно да купуват два пъти и на двата тура", обяснява идеята си социалдемократът.

Според разработката му, на първи тур се гласува за листи и независими кандидати и така се разпределят две трети от депутатските места. На този етап не се определят имената, а само броят на избраните от всяка политическа сила, преминала 4%. А независимият кандидат се счита за избран, ако е спечелил минимум 0.625%. Политическите сили, непреминали 4-те процента, остават за разпределяне на втори тур. Гласувалите на първи тур пък получават право на преференциален вот на втори тур.

"На втори тур участват политическите сили, преодолели 4% на първи тур. На балотажа се разпределят една трета от нереализираните на първи тур места в Парламента. Негласувалите на първи тур да имат право само на количествен, но не и на преференциален вот. А всеки кандидат да има право да се кандидатира в до три териториално съседни листи на дадената политическа сила," казва още Здравко Манев.

Що се отнася до независимите кандидати, предложението му е те да участват само в първия тур, но всеки от тях да може да се кандидатира в до три териториално съседни избирателни района. Спечелилият да влиза в Парламента от района, в който е спечелил най-много гласове.

Под въпрос е дали тези, от които зависят промените в избирателната система, ще се вслушат в разсъжденията на зрелия местен политик. По-важно в случая е, че все още има хора като Здравко Манев, които след цели 28 години не са загубили надежда, не са загърбили демократичните си въжделения, енергия и хъс за промени. Хора, които използват безвъзмездно потенциала си, за да търсят най-справедливия начин, по който да избираме личностите, олицетворяващи законодателната власт в Република България.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.