Созопол
40 български фирми излагат вина на „Дионисиеви дни“
TразмерT

Всички посетители на фестивала могат да закупят вино на преференциални цени

Весела ГОРАНОВА

40 производители на вина в България излагат своя продукция на второто издание на фестивала „Дионисиеви дни“ в Созопол. То започна днес в морския град в конгресната зала на НЧ „Отец Паисий“.

Емблематичните за българския вкус вина ще изкушават с квалитетни образци на стари български сортове, произведени по нови технологии, бутикови серии и съвсем нови производства ще примамват винолюбители и ценители на  качественото вино и на българските традиции във винопроизводството.

Фестивалът продължава до утре с вход свободен. Само в рамките на събитието гостите ще могат да си закупят вино на преференциални цени. На фестивала ще има вина, които трудно се намират в търговската мрежа и такива от лимитирани серии на бутикови производители, както и нови изби.

Специален гост на винения фест e eдин от най-великите европейски кулинари, който ще сподели магията на дегустацията на вино с жителите и гостите на Созопол. Маестро Маурицио Ферери ще предложи уникално кулинарно шоу на посетителите и ще води майсторски клас в рамките на Созополския фестивал на виното „Дионисиеви дни”.
Сирена, здравословни храни, маслини, зехтини и мезета могат да се опитат и закупят. Щандовете са истинско пиршество за гурме кулинарите и гастрономите.

В рамките на фестивала ще се проведе специална презентация на тема: „Национален институт за изследване на виното, спиртните напитки и етеричните масла - иновации в лабораторното обслужване и предлагането на услуги за производителите”. Организатор на презентацията е Национален институт за изследване на вина, спиртни напитки и етерични масла към Министерство на икономиката, а домакин на събитието е РЛВК „Южно Черноморие“. Лекторът е: Венелин Георгиев, управител на НИИВСНЕМ.

Гвоздеят на съпътстващата програма са майсторските класове, които ще бъдат водени от Маурицио Ферери. Първият майсторски клас е на тема „ Магията на дегустацията” на 19 юли, петък, от 16.00 часа в Киновидеоклуба на НЧ „Отец Паисий”.

Поради големия интерес към италианския кулинар, неговите лекции ще продължат и на 20 юли, събота, отново в Киновидеоклуба на созополското читалище от 16.00 и 17.00 часа. Темата на майсторския клас е „Магията на дегустацията. Чашите за вино”.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.